Vem ska man gå till?

Vem som helst kan egentligen kalla sig för terapeut, eller coach. För att få kalla sig psykolog eller psykoterapeut krävs legitimation. Innan man bestämmer sig för att gå till en terapeut kan det vara bra att ta reda på vad den personen har för utbildning och om han eller hon är legitimerad.

En legitimerad psykolog har gått psykologutbildningen 5 års universitetsutbildning och gjort 1 års praktisk tjänstgöring.

En legitimerad psykoterapeut har först en högskoleutbildning inom ett människovårdande arbete och därefter genomfört en grundläggande psykoterapiutbildning Steg 1 i botten och sedan genomfört ytterligare en godkänd vidareutbildning i psykoterapi, Steg 2.

Om man vill veta om en psykolog eller psykoterapeut är legitimerad kan man ringa eller mejla Socialstyrelsen. Hos oss beskriver vi alltid vilken utbildning vi har.

Om man går till en psykolog eller psykoterapeut har man vissa rättigheter. En psykolog eller psykoterapeut är skyldig att följa hälso- och sjukvårdslagen, utgå ifrån vetenskap i sin behandling och föra journal. De har också tystnadsplikt. Om man känner sig felbehandlad av en psykolog eller en psykoterapeut kan man anmäla det till Socialstyrelsen. Hos oss har alla på mottagningen skrivit under på att vi arbetar under sekretess.

Fliken Om oss beskriver vilka grundutbildningar och påbyggnadsutbildningar vi har. Du kan trycka på bilden på alla i personalen, där står det mer utförligt om var och en av oss på mottagningen och vilken kompetens vi besitter.

NYHET! Svensk talkshow med Petra Mede som programledare. Varje program innehåller fakta om den mänskliga kroppen där två folkkära kändisar  berättar om sina sjukdomshistorier. Rekommenderas varmt!  https://www.tv4play.se/program/helt-sjukt