Remiss
Vi arbetar på uppdrag
Gävle Friskvård & Psykologmottagning är en privatmottagning som arbetar på uppdrag av försäkringsbolag, SOS, Falck Healthcare och Region Gävleborg. (När primärvården remitterar till specialistvården kan vi bli aktuella för uppdraget, om man inom regionens egen regi inte klarar vårdgarantin för patienten, eller upplever att patienten på ett eller annat sätt bedöms behöva vår kompetens.
När det gäller Smärtrehabilitering, MMR2 godkänns remissen vid Länsrehabiliteringen i Sandviken.
”Vi har arbetat med smärtrehabilitering, MMR2 sedan maj 2010”
Kan jag skriva en egen vårdbegäran?
Ja, man kan skriva en egen vårdbegäran till oss. Den bedöms av Länsrehabiliteringen i Sandviken och Psykoterapibedömningsenheten vid Hofors HC.
Se egen vårdbegäran på 1177.se eller se länk här Egen vårdbegäran.
Vårdpersonal och Inremittering
Hjälp för kropp och själ
Gävle Friskvård & Psykologmottagning är en privatmottagning som tar emot människor som är drabbade av smärta i rörelseapparaten rygg, nacke eller axlar och psykisk ohälsa efter påfrestande livshändelser. För patienter som omfattas av regionavtalen via psykoterapibedömningsenheten, s.k. Psykoterapiavtal och Smärtrehabilitering s.k. MMR2, är det kostnadsfritt för Hälsocentralen att remittera till oss då det går under Rehabiliteringsgarantin som sponsras av staten.
Kostnaden för patienten är 200 kr upp till frikort, enligt regler gällande Högkostnadsskyddet.
Av remissen skall framgå
- Patientens personnummer, namn, adress, telefon-/mobilnummer och eventuella e-postadress.
- Att patienten är införstådd med remitteringen till oss.
- Eventuellt behov av tolk och i så fall vilket språk.
- Remittentens namn, adress, telefon-/mobilnummer och e-postadress.
- Begäran om en bedömning, undersökning och/eller behandling
- Psykiatrisk och somatisk diagnos (om den föreligger).
- Kort beskrivning av patientens bakgrund och aktuella situation.
- Tidigare behandlingsinsatser.
- Eventuell pågående medicinering.
Viktiga förutsättningar inför remissskrivande
Eftersom vårt uppdrag är en form av korttids-behandling, är det viktigt att presumptiva patienter under remissperioden hos oss har tillgång till stöd vad gäller basala behov. Vi tar ej över sjukskrivning utan vi ser gärna att patienterna fortsätter ha en god relation med sin familjeläkare.
Vi skriver Remissvar efter utredningen med underlag till eventuell sjukskrivning och Epikris när remissen är slut. Samsjuklighet, till exempel pågående missbruk, paniksyndrom eller depression, skall vara adekvat behandlad. Vi samarbetar gärna med inremitterande läkare och deltar utan extra kostnad i sådan samverkan som landstinget, kommunen, försäkringskassan initierar beträffande patientens hälso- och sjukvård.
- Patienter med ursprung i medelhavsländer och söderut bör ha kontrollerat 25-hydroxyvitamin D-värden, hemoglobinvärde (thallasemi) och urinsticka.
- Patienter med terapiresistent depression (> 3 månader) bör ha kontrollerat se-B12, folsyra och TSH hos familjeläkaren.
Remisser skickas via följande instanser:
Smärtrehabilitering MMR2:
Närsjukhuset i Sandviken, Smärtrehabteamet -232- , 811 89 Sandviken
Psykoterapi för vuxna:
Hofors hälsocentral, Budstation 307, Box 66, 813 22 Hofors
Vad händer sen?
Välkomna med er remiss!
När remissen blivit godkänd och vidarebefordrad till oss vid Gävle Friskvård & Psykologmottagning skickas en kallelse hem till patienten och tid erbjuds inom 14 dagar på vår mottagning. I samband med att remissen ankommer mottagningen skickas en remissbekräftelse till inremitterande instans.
Vi hoppas på ett gott samarbete!
Smärtrehabilitering (MMR2)
Det skall vara mycket komplex problematik – typ B, vilket innebär stark eller mycket stark smärta i nacke, axlar, ländrygg alternativt utbredd generaliserad smärta, som varat i mer än tre månader.
Samsjuklighet kan finnas, vilken kräver specifik medicinsk samordning med annan vårdgivare. Påtaglig psykologisk och/eller psykosocial problematik kan också finnas.
”MMR2 ges till personer i arbetsför ålder 16 – 67 år, som har långvarig smärta i röresleapparaten med ett fokus på arbetslinjen”
Kvalitetsregister (NRS)
Vi använder NRS frågeformulär av flera anledningar. Att som patient få gå igenom frågor som rör vardagslivet kopplat till den smärta man känner i kroppen och hur man har det med sig själv mentalt och i relation till andra, skapar en bra förberedelse inför själva mötet med oss vårdgivare inom Smärtrehabiliteringen.
Förutom att det är hjälpsamt för dig som smärtpatient ger det oss en bra start till att förstå hur du har det. Det ger oss också ett bra underlag för vårt eget kvalitetsarbete, så att vi kan förbättra den vård vi ger, men framförallt skapar det en möjlighet för oss att kunna göra adekvata jämförelser med andra enheter inom Sverige, som också bedriver Smärtrehabilitering. Materialet kan också användas inom forskning och evidensarbete på gruppnivå.